Testi: ekologiset pesupallot

Myyntipuheet ekologisista pyykinpesupalloista ovat houkuttelevia. Bio-pesupallojen luvataan pesevän pyykin ilman pesuainetta. Käyttämällä palloja luonto ei kuormitu, eikä palloilla ole vastaavia allergiahaittoja kuin normaaleilla pesuaineilla. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Toimivatko nämä pesupallot oikeasti luvatunlaisesti? Me otimme tästä selvää. Tilasimme TinyDealista (hinta 4.40 euroa) sekä Focalpricelta (hinta 6.70 euroa) kaksi erilaista ekologista pyykinpesupalloa. Esittelemme tässä pesupallojen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia.

TinyDeal pesupalloVäitetty toimintatapa

Bio-pesupallot sisältävät useita maamineraali rakeita. Mineraalien yhdistyessä veden kanssa pesun aikana syntyy kemiallinen reaktio, joka vapauttaa runsaasti negatiivisia ioneja. Ne muuttavat vesimolekyyleja ja aktivoivat veden. Samalla veden ORP-arvo ja veden pintajännitys laskee sekä veden pH-arvo nousee. Mineraalirakeiden tulisi kestää normaalissa käytössä pitkään vähintään vuoden ajan.

 

pH-arvojen mittaus

Koska ekologisten pesupallojen yhdeksi olennaiseksi vaikutusmekanismiksi mainitaan veden pH-arvon nouseminen, päätimme tutkia tämän väitteen paikkansapitävyyden. Mittasimme ensin raanaveden pH-arvon ilman pesupalloja. Tulokseksi saimme 7.47. Tämän jälkeen laitoimme TinyDealin pesupallon likoamaan veteen ja mittasimme pH:n uudelleen, arvoksi tuli 7.49. Seuraavaksi mittasimme pH-arvon FocalPricen pesupallon kanssa, arvo oli sama 7.49 kuin TinyDealin pesupallon kanssa. Viimeiseksi lisäsimme veteen pyykinpesuainetta. Tällöin pH-arvoksi tuli 8.21. Pesupallojen liottaminen vedessä ei siis näytä vaikuttavan mitenkään pH-arvoon. Pesuaineen lisääminen veteen sen sijaan lisää vähän veden emäksisyyttä. Alla on kuvasarja pH-arvojen mittaamisesta.

veden pH-arvon mittaus

Puhtaan veden pH-arvo: 7.47

Valkoisen pesupallon veden pH-arvoVeden pH-arvo TinyDeal pesupallon kanssa: 7.49

Veden pH-arvo vihreän pesupallon kanssa.

Veden pH-arvo Focalprice pesupallon kanssa: 7.49

Pyykinpesuaine ja veden pH-arvo

Pyykinpesuainetta vedessä. pH-arvo: 8.21

Käytännön kokemukset

Vaikka pH-arvojen mittaus ei antanut ekologisten pesupallojen toimivuudesta rohkaisevaa kuvaa, testasimme kuitenkin kuinka ne käytännössä pesevät pyykkiä. Itse asiassa olemme pesseet näillä palloilla kymmeniä koneellisia pyykkejä ja pesutulos on ollut hämmästyttävän hyvää. Pyykistä tulee lähes poikkeuksetta puhdasta. Vaikeita tahroja kuten verta ja öljyä pallot eivät puhdista, mutta perus ruokatahrat ja lika puhdistuu hyvin.

Se mihin pyykin puhdistuminen perustuu, on kyllä hämärän peitossa. Paras veikkaus voisi olla, että pallojen mekaaninen hinkkaaminen pyykkiin auttaa irrottamaan likaa. Kemiallisiin vaikutuksiin emme oikein jaksa uskoa, koska veden pH-arvoon pesupalloilla ei ollut mitään vaikutusta. Myös ajatus siitä, että pelkällä vedellä pyykkiä pestäessä saatettaisiin päästä samaan tulokseen, ei kuullosta mahdottomalta. Ehkä pesuaineen käyttäminen tavalliseen likaan on ylipäätään aivan turhaa. Luultavasti riittäisi kun pesisi pyykkiä pelkällä vedellä ja laittaisi pyykinpesuainetta vain silloin kun pyykki on erityisen likaista.


Share
Kategoria(t): Tuote-esittelyt Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Testi: ekologiset pesupallot

 1. Sari sanoo:

  Hei. Ostin DX.comista tuollaisen vihreän pesupallon. Mielestäni pyykki on ollut puhdasta pesun jälkeen. En muista paljonko se siellä maksoi. Verkkokauppa.com myy myös pesupalloa, siellä hinta oli yli 30euroa. Laitan likaisen pyykin sekaan vähän oikeaa pesuainetta ja huuhteluainetta käytän melkein aina pyykinpesussa. Kyllä tuo säästää rahaa kun ei tarvi niin paljoa pesuainetta käyttää.

 2. Taija Tuominen sanoo:

  Mä ostin Cittarista viime jouluna Way of Life-pesupallon. Esittelijä puhui myös tuon ph:n noususta ja siitä, että siihen on lisätty suolakiteitä jotka poistaa tahroja.
  Ihan sikahyvä tuote, en ole käyttänyt muuta sen jälkeen.

 3. Taija Tuominen sanoo:

  Moikka,

  Mä osti Way of Life hybridi-pallon jo vuosi sitten ja edelleen toimii. Jälleenmyyjä (Cittarissa) sanoi mulle että se vaatii sen mekaanisen liikkeen siellä koneessa, että keraamiset rakeet alkavat toimia ja nostaa ph arvoa . Olisi varmaan pitänyt tehdä toi testi siitä pesukoneen pesuvedestä.. ehkä. Pääasia että toimii :-)

Kommentointi on suljettu.