Rahastusta iPhone tarvikkeilla

iPhoneJohdanto

Applen iPhonen suosioin räjähdysmäisen kasvun myötä myös iPhone tarvikkeista on tullut todella suurta liiketoimintaa. Näistä tuotteista on tullut suuri rahasampo Applelle sekä monille muille kauppiaille. Näiden tuotteiden kauppa käy hyvin ja kasvaa kokoajan. Koska kysyntä on näin suurta, pystyvät kauppiaat ottamaan tuotteista todella suuren voittomarginaalin. Tämän artikkelin tarkoituksena on osoittaa kuinka kauppiaat suorastaan ryöstävät iPhone käyttäjät ja keräävät mahtavat voitot omiin taskuihinsa valmistajien jäädessä nuolemaan näppejään.

Vertailun nettikaupat

Tässä artikkelissa vertaillaan iPhone tarvikkeiden hintoja Apple Storen, verkkokauppa.com:n ja TinyDealin välillä. Kaksi ensimmäistä nettikauppaa eivät tarvinne esittelyjä, mutta TinyDeal voi olla monelle lukijalle tuntematon. TinyDeal on kiinalainen verkkokauppa, joka myy ja toimittaa muun muassa elektroniikkatuotteita maailman laajuisesti ilman postikuluja. Eli heidän nettisivuillaan esittelemänsä hinnat sisältävät postikulut myös Suomeen. TinyDeal toimii hyvin läheisessä yhteydessä valmistajaan, vieden vain minimaalisen marginaalin verrattuna esimerkiksi eurooppalaisiin ja yhdysvaltalaisiin kauppoihin.

Vertailuun on pyritty poimimaan eri nettikaupoista mahdollisimman hyvin toisiaan vastaavat tuotteet. Mikäli jonkin nettikaupan tuotevalikoimaan sisältyy useamman merkkisiä tuotteita, kyseisestä tavarasta on valittu halvin vaihtoehto. Seuraavassa esitellään vertailun tulokset.

Suojakuoret

 • AngryBirds suojakuori iPhone 4
  • Apple Store: 29,95 euroa
  • Verkkokauppa.com: 19.90 euroa, säästö 50%
  • TinyDeal, Kiina: 3,91 euroa, säästö 666%
 • Yksivärinen punainen suojakuori iPhone4
  • Apple Store 29,95 euroa
  • Verkkokauppa.com 16,90 euroa, säästö 77%
  • TinyStore, Kiina 1.18 euroa, säästö 2438%

Handsfree

 • Langallinen handsfree iPhone 4
  • Apple Store: 29,90 euroa
  • Verkkokauppa.com: 14,90 euroa, säästö 100%
  • TinyDeal, Kiina 1,70 euroa, säästö 1658%

Kaapelit

 • USB Sync + Charge -kaapeli iPhone 4
  • Apple Store: 19,90 euroa
  • Verkkokauppa.com: 9,90 euroa, säästö 101%
  • TinyDeal, Kiina: 2,21 euroa, säästö 800%

FM-lähettimet

 • LCD-näytöllinen FM-lähetin
  • Apple Store: 59,95 euroa
  • Verkkokauppa.com: 46,90 euroa, säästö 28%
  • TinyDeal, Kiina: 5,33 euroa, säästö 1025%

Laturit

 • Autolaturi iPhone4
  • Apple Store: 24,95 euroa
  • Verkkokauppa.com 4,90 euroa 409%
  • TinyDeal, Kiina 1,21 euroa, säästö 1962%Päätelmät

Kuten edellä esitetty hintavertailu osoittaa ovat hintaerot valittujen nettikauppojen välillä valtavan suuret. Parhaimmillaan jonkin tuotteen hinta saattaa olla yli 2000% kalliimpi Applen liikkeessä kuin suoraan Kiinasta tilattaessa. Apple kerää siis valtavat marginaalit tuotteistaan brändinsä avulla. Ei ihme että Apple on tällä hetkellä markkina-arvoltaan maailman suurin yritys.

Se menevätkö iPhonesta ja tarvikkeista saatavat valtavat rahamassat eettisesti oikeaan osoitteeseen on kyseenalaista. iPhone ja sen tarvikkeen nimittäin valmistetaan suureksi osaksi Kiinassa. Apple ei suinkaan valmista puhelimiaan itse vaan on ulkoistanut valmistuksen suurelta osin Foxconnille. Tästä artikkelista näet kuinka Foxconnin iPhone valmistuksen logistiikka etenee. Suunnittelutyön Apple tekee kuitenkin itse Kaliforniassa. Onko oikein, että Kiinalaiset valmistajat tekevät tuotteita todella tiukoilla marginaaleilla, mutta Apple vie myynnistä järjettömän voiton? Se ainakin on varmaa, että Apple pärjäisi paljon pienemmillä voitoilla, eikä kuluttajien ryöstäminen olisi tarpeen! Mutta sehän ei ole tyhmä kuka pyytää, vaan se kuka maksaa…

Applen tuotteissa vallitsee tällä hetkellä mielestämme suuri kupla joka odottaa puhkeamistaan. Hinnat tulevat varmasti laskemaan sitä nopeammin mitä enemmissä määrin kuluttajat alkavat ostamaan tuotteita ilman välikäsiä.

Moni varmasti perustelee Applen kalliita hintoja huippulaadulla ja takuilla. Tässä on varmasti ainakin osittain perää, sillä Apple valvoo toimittajiensa laatua hyvin tiukasti. Toisaalta Applen tuotteet valmistetaan Kiinassa kuten myös kilpailijoiden tuotteet, joten laadussa ei liene todellisuudessa niin suuria eroja kuin yleisesti luullaan. Ja mikäli esimerkiksi Kiinasta ostettu handsfree sattuisikin hajoamaan, ei vahinko ole kovin suuri sillä alkuperäinen tuote on maksanut vain murto-osan Applen tuotteesta ja säästetyllä rahalla voi ostaa vaikka 10-20 uutta handsfree-laitetta. Puhelintarvikkeissa laatu ei myöskään näyttele niin suurta roolia, kuin itse puhelimen osalta. Esimerkiksi suojakuorissa ja johdoissa niin sanotulla laadulla ei ole oikeasti kovin suurta merkitystä kunhan ne hoitavat tehtävänsä. Hyvin todennäköisesti nimetön kiinalaisvalmistaja ja Apple ovat hankkineet näihin materiaalit kuitenkin samoilta alihankkijoilta.

Lisenssejä vaativissa tuotteissa Applen ja verkkokauppa.com:n korkeammat hinnat ovat osittain oikeutetut, mutta lisenssimaksut selittävät varmasti vain murto-osan korkeammista hinnoista. Esimerkiksi on oletettavaa, että verkkokauppa.com ja Apple ovat hoitaneet Angry Birds suojakuorista lisenssimaksut, sen sijaan on epätodennäköistä että kiinalaiset valmistajat olisivat toimineet samoin. Suurin osa iPhone tarvikkeista on kuitenkin lisenssivapaita, joten tämä ongelma on aiheellinen vain harvojen tuotteiden kohdalla.

Moni pitää verkkokauppa.com halpana. Todellisuudessa tämä illuusio muodostuu siitä, että suomalaiset kuluttajat vertaavat verkkokauppa.com:n hintoja ökykalliisin merkkiliikkeisiin ja näihin verrattuna verkkokauppa vaikuttaa toki halvalta. Todellsuudessa myös verkkokauppa ottaa myymistään tuotteista ison marginaalin. Kilpailu kuitenkin kiristyy, sillä tieto vaihtoehtoisista nettikaupoista leviää kokoajan. Seuraavassa on linkit muutamaan verkkoshoppailu.com:n tutustumaan Kiinalaiseen verkkokauppaan. Näissä kaikissa on hyvin samankaltaiset hintatasot kuin TinyDealissa. Linkeistä pääset suoraan tekemiimme arvosteluhin.


DealExtreme
DinoDirect
AliExpress
PriceAngels

Share
Kategoria(t): Vertailu Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta kohteessa Rahastusta iPhone tarvikkeilla

 1. Mie sanoo:

  Osittain samaa mieltä. Mutta ostamalla laatua (ja samalla myös kallista) saat sitä laatua. Olen tilannut tosi paljon tavaraa tuolta halvasta kiinalaisesa paikasta, myös iPhoneille (3G ja 4, ja muillekin mäkkituotteille). Yleensä ne ovat ihan OK, mutta ainakin kolme laturia ja yksi piuha eivät suostuneet pelittämään kunnolla puhelimen kanssa. Toinen latureista aiheutti kosketusongelmia näyttöön, latasi kyllä samalla. Yhtä piuhaa pitkin data ei jostain kumman syystä siirtynyt, virta kyllä. Pari laturia kuumeni ja sirisi ilman taakkaa ja kuormitettuna häiritsevästi.
  Eli hinnassa yleensä näkyy myös työn jälki. Ei tosin aina, monesti on tullut todella hyvää ja siistiä tavaraa murto-osalla hinnasta.
  Se on vähän sama, kuin ottaa perheelle halvan etelänmatkan, jossa saattaa joutua ties mihin kuralaan (niitä, missä ei tiedä majoitusta ennen kuin paikan päällä), vai maksaako vähän enemmän ja pääsee justiinsa sinne, minne haluaa.

  Kenenkään ei tosiaan ole PAKKO ostaa sitä kalliimpaa, eikä samalla arvostella niitä, jotka haluavat sitä ostaa. Suotakoon kaikille vapaus valita.

  Onko kirjoittaja oikeasti sitä mieltä, että samassa maassa tehdyt tuotteet ovat automaattisesti samaa tasoa?

  • verkkoshoppailu sanoo:

   Eivät toki samassa maassa tehdyt tuotteet ole automaattisesti samaan laatua. Artikkelin tarkoituksena oli lähinnä tuoda ilmi sitä kuinka valtavan iso hintaero Applen tuotteiden ja vastaavien merkittömien tuotteiden välillä on. Toki Applen originaalit varusteet ovat yleensä laadukkaampia, mutta ovatko ne niin paljon laadukkaampia kuin hintaerot antavat ymmärtää? Laatu on suhteellinen käsite ja sen hintaa on vaikea arvioida. Kukin saa toki valita itse mihin rahansa laittaa. Tämän artikkelin tuo ilmi vaihtoehtoja ja informaatiota, joista monella ei luultavasti ole tietoa.

 2. Mie sanoo:

  Näinhän se tuppaa olemaan muillakin aloilla. Nimeltä mainitsemattoman kaupparyhmittymän nimeltä mainitsematon halpamerkki tarjoaa tismalleen saman Tiramisu-jälkiruoan kaksi kertaa halvemmalla kuin maahantuojan oma merkki.

  Kiitos kirjoittajalle ajatuksia avaavasta kirjoituksesta.

  Halvallakin voi saada hyvää, mutta ei pidä pettyä, jos se halpa osoittautuukin huonoksi.

 3. verkkoshoppailu sanoo:

  Epäilinkin että kirjoitus saattaa saada tämän tyylistä palautetta.

  Tarkoituksemme ei ole missään nimessä tukea piratismia tai polkea lisenssejä. Jutussa vertailtiin Applen lisävarusteita, joita eri valmistajat voivat aivan vapaasti valmistaa ja myydä. Tavallaanhan myös Apple hyötyy siitä, että heidän laitteilleen on saatavilla paljon erilaisia lisävarusteita. Piratismista ja väärennyksistä puhuttaisiin jos eri valmistajat käyttäisivät tuotteissaan Applen logoja ja myisivät niitä Applen tuotteina.

  Olemme myös huolissamme Kiinan huonoista työolosuhteista ja ihmisoikeuksista. Näitä asioita Kiinan ja yritysten pitäisi ehdottomasti parantaa. Uskomme kuitenkin että ostamalla tuotteita mahdollisimman suoraan kiinalaisilta valmistajilta, lukuisien välikäsien sijaan, on rahoilla suurempi mahdollisuus päätyä itse tuotteen valmistajille. Mitä enemmän ketjussa on välikäsiä ja myyjiä sitä suurempi osa tuotosta menee näille välikäsille, jotka ovat yleensä suuria kansainvälisiä ketjuja.

  Monella on varmasti väärä käsitys siitä, että Applen tuotteet ovat jotenkin eettisemmin valmistettuja kuin nimettömien kiinalaisten valmistajien koska ne maksavat enemmän. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole. Apple valmistuttaa tuotteensa suurelta osin kiinalaisilla alihankkijoilla, joiden katteet ovat minimaaliset. Apple itse sen sijaan kerää kassaansa huikeat myyntivoitot tuotteistaan. Ympäristöjärjestöt ovat tutkineet Kiinassa tuotteitaan valmistavien ylikansallisten teknologiayhtiöiden vastuullisuutta työolosuhteista ja ympäristöasioissa. Apple osoittautui vastuuttomimmaksi tutkituista 29 yhtiöstä. Tästä tutkimuksesta voi lukea enemmän muun muassa tekniikka&talous lehden uutisesta.

 4. voiceinsidehead sanoo:

  Tee sama vertailu kaikkien muidenkin puhelinvalmistajien tuotteiden kohdalla niin huomaat, että asia on ihan samalla tasolla. Kuten myös aika monessa muussakin asiassa, ei pelkästään puhelimissa. Hinta ei korvaa sitä laatua. Voin helposti ostaa viidetkin alelaarikuulokkeet vuoden sisään, joiden äänenlaatu on kaiken lisäksi aivan surkea, kun olisin voinut kerralla ostaa laatua ja käyttää niitä putkeen sen kaksi vuotta. Äänenlaadusta puhumattakaan.

  Se vain nyt on tosiasia tässä meidän maailmassamme, että rahalla saa, ja mopollakin pääsee. Mutta kummalla pidemmälle?

  • verkkoshoppailu sanoo:

   Vastaavat vertailut ovat tulossa myöhemmin ainakin Sony Playstation, Microsoft XBOX ja Nintendo tuotteista. Mielenkiintoista nähdä minkälaiset hintaerot noiden tuotemerkkien kohdalla vallitsevat.

 5. verkkoshoppailu sanoo:

  Totta, noilla artikkelin prosenteilla oikea tapa sanoa olisi, että Applen tuote on esim. 1000% kalliimpi, eikä käyttää termiä säästö.

 6. fouliou sanoo:

  Hieno asia että tälläinen hinta vertailu on tehty. Miksi ne jotka arvostelevat täälllä halpa tuotteita käyvät yli päätänsä sitten näillä sivuilla kun tietävät että täältä saa tietoa halppis kamoihin eikä mihinkään öykky kamoihin?

 7. fouliou sanoo:

  Hieno asia että tälläinen hinta vertailu on tehty!

Kommentointi on suljettu.