DVD ja Blu-ray elokuva hintavertailu

DVD ja Blu-ray elokuvien hintavertailutTässä DVD ja Blu-ray vertailussa keskitytään vertailemaan vain verkkokauppojen hintoja. Tosin vertailua tehdessä kävi ilmi, että myös verkkokauppojen valikoimissa on huomattavia eroja. Tämä hankaloitti myös vertailun tekemistä, sillä osa kaupoista keskittyy selkeästi vain uutuuselokuvien myyntiin, eikä heidän valikoimistaan löydy esimerkiksi suurta osaa klassikkoja ja muita vanhempia elokuvia. Lisäksi yksi merkittävä seikka, johon asiakkaan kannattaa kiinnittää huomioita hintojen lisäksi, ovat elokuvien maakoodit ja kansipapereissa käytetty kieli. Esimerkiksi play.com:sta tilattaessa kannattaa olla tarkkana näiden seikkojen kanssa.

Vertailun elokuvat jaettiin viiteen kategoriaan: uutuudet, klassikot, boxit, suomalaiset elokuvat ja lastenelokuvat. Yhteensä vertailtiin 17 elokuvan hintoja. Jo näin pienen otoksen avulla verkkokauppojen hintaerojen välillä on nähtävissä selkeitä suuntaviivoja. Vertailussa ei julkaista koko 17 elokuvan yhteishintaa, muun muassa syystä että kaikkien kauppojen valikoimiin ei kuulu kaikkia vertailtuja elokuvia, eikä yhteishintaa pystytä näin laskemaan. Toinen seikka miksi kaikkien elokuvien kokonaishinnalla on hyvin vähän merkitystä, on se että eri kaupat pärjäsivät eri kategorioiden elokuvissa hyvin eritasoisesti. Esimerkiksi yhden kategorian erittäin korkeat hinnat saattavat nostaa kaikkien elokuvien yhteishinnan todella korkealle, vaikka muissa kategorioissa kyseinen verkkokauppa tarjoaisi vertailun halvimmat elokuvat. Esim. play.com:ssa suomalaisten elokuvien hinnat ovat tähtitieteellisen korkeat, vaikka muissa kategorioissa tällä kaupalla on varsin kilpailukykyiset hinnat.

Vertailun verkkokaupat


Vertailuun valittiin verkkoshoppailu.com mielestä halpojen ja luotettavien kauppojen maineessa olevia verkkokauppoja. Valitut kaupat ovat suuria kotimaisia ja ulkomaalaisia verkkokauppoja. Alustavassa katselmoinnissa tarkasteltiin myös monien muiden pienempien verkkokauppojen hintoja, mutta niillä ei katsottu olevan mahdollisuuksia kilpailla hinnoissa suurien liikkeiden kanssa. Vertailuun valitut verkkokaupat ovat play.com (Jerseyn saaret), CDON.com (Ruotsi), gigantti (Iso-Britannia DSG International), discshop (Ahvenanmaa), NetAnttila (Suomi) ja Markantalo (Iso-Britannia DSG International).

Toimituskulut

Valituista verkkokaupoista play.com, gigantti ja Markantalo eivät peri lähetyksistä postikuluja. Gigantista on myös mahdollista tilata tavarat netin kautta ja hakea tuotteet maksutta lähimmästä liikkeestä. CDON.com ja discshop perivät elokuvista 2.95 euron lähetyskulut riippumatta siitä montako elokuvaa tilataan. NetAnttilassa toimituskulut ovat pääsääntöisesti 2,49 euroa. Suuremmilla ostoksilla kuten DVD-boxeilla lähetyskulut ovat 6,90 euroa.

Hintavertailu

Seuraavassa taulukossa esitetään elokuvien hinnat toimitettuina, eli ne sisältävät postikulut. Hinnat on laskettu tavalla, jossa elokuvat tilataan yksi kappale kerrallaan. Kunkin elokuvan halvin hinta on esitetty vihreällä taustalla ja kallein hinta on esitetty punaisella taustalla.

DVD ja Blu-ray elokuvat hintavertailu 13.9.2011

Päätelmät


Verkkokaupat pärjäsivät hyvin epätasaisesti eri elokuvakategorioissa. Seuraavassa kuvataan minkä tyyppisiä elokuvia näyttäisi saavan halvimmalla mistäkin nettikaupasta.

Play.com:ssa suomalaisten elokuvien hinnat ovat tähtitieteellisen korkeat. Ilmeisesti tämä johtunee siitä, että play.com:lla ei ole omaa varastoa suomalaisille elokuville. Eli joutunevat tilaamaan ne ensin Suomesta ja välittävät sitten asiakkaalle. Muuten play.com:n hinnat ovat halvemmasta päästä. Vertailluista elokuvista viisi kappaletta sai halvimmalla tästä verkkokaupasta. Tuotevalikoima on play.com:ssa todella laaja. Täältä löytyi kaikki vertaillut elokuvat.

CDON.com on vertailun kallein verkkokauppa. Hinnat ovat kalliita kategoriasta riippumatta. Täällä on kalleimmat hinnat 11 elokuvan osalta vertailun kaikista 17:sta elokuvasta. Tuotevalikoiman osalta CDON.com on huippuluokkaa, täältä näyttää löytyvän elokuva kuin elokuva.

Gigantti osoittautui vertailun halvimmaksi elokuvien myyjäksi. Täältä saa suurimman osan elokuvista halvimpaan hintaan. Esimerkiksi kaikki vertailussa mukana olleet suomalaiset elokuvat olivat täällä halvimpia. Muissakin elokuvissa on varsin kilpailukykyiset hinnat. Gigantin ongelma on tuotevalikoima. Vertailuun osallistui 5 klassikkoelokuvaa, näistä vain 2 löytyi gigantin valikoimista. Gigantin tuotevalikoima näyttää painottuvan selkeästi uutuuksiin.

Discshop sijoittuu joukon kalleimpaan päähän. Täältä paljastui viiden elokuvan osalta kalleimmat hinnat. Pulp fiction Blu-ray teki poikkeuksen ollen discshopissa halvin. Discshopin vahvuus on tuotevalikoima. Täältä löytyy elokuvia todella laajalti.

NetAnttila on hinnoiltaan vertailun keskitasoa. Erityisesti boxien loppuhintaa nostavat harmillisesti suurehkot postikulut.

Markantalo oli vertailun toiseksi halvin verkkokauppa. Neljän elokuvan hinnat olivat täällä halvimmat ja muutkin elokuvat pärjäsivät vertailussa hyvin. Markantalo oli mielestämme vertailun suurin yllättäjä, se on parantanut selkeästi profiiliaan sen jälkeen kun DSG International osti sen. Markantalolla ja Gigantilla on nykyään sama omistaja. Tämä näkyy selvästi myös kauppojen verkkosivuilla, jotka muistuttavat hyvin pitkälti toisiaan. Esim. tuotteiden hakutoiminto on toteutettu identtisesti.

Lasten elokuvien tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista vaatii erityisesti harkintaa. Suomalaisia dubauksia harvemmin löytyy ulkomailta tilattaessa, puhumattakaan suomalaisista kansiteksteistä.

Yhteenvetona voi todeta, että elokuvien hinnoissa on suuria eroja eri verkkokauppojen välillä ja hintavertailua kannattaa aina tehdä kun harkitsee elokuvan ostoa. Vertailulla voi helposti säästää puoletkin elokuvan hinnasta.

Share
Kategoria(t): Elokuvakaupat, Vertailu Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.