Kirjakauppa hintavertailu – englanninkielinen kirjallisuus

Kirjojen hintavertailuEnglanninkielisen kirjallisuuden hintavertailu eri verkkokauppojen välillä on looginen jatko aikaisemmin sivustolla julkaistuun suomenkielisen kirjallisuuden hintavertailuun. Suurta osaa kirjallisuudesta ei ole käännetty suomeksi, joten englanninkielisen kirjallisuuden ostaminen on monesti tarpeen.

Tutkimuskohteena toimii kymmenen summittaisesti valitun kirjan joukko, kuten edellisessäkin vertailussa. Vertailussa tutkitaan ainoastaan verkkokauppojen hintoja. Eli muuhun palvelun tasoon ja esim. kirjavalikoiman laajuuteen ei tässä vertailussa keskitytä. Tosin vertailua tehdessä kävi ilmi, että eri verkkokauppojen valikoimissa oli huomattavia eroja, joten tätäkin olisi syytä tulevaisuudessa tutkia.

Suomenkielisen kirjallisuuden hintavertailun voitti ylivoimaisesti Adlibris. Olettamuksena on, että tässä vertailussa Adlibris saa kovemman vastuksen suurilta kansainvälisiltä sivustoilta, kuin edellisessä vertailussa mukana olleilta suomalaisilta verkkokaupoilta. Internetissä toimii varmasti satoja kirjoja myyviä verkkokauppoja, joten tähän vertailuun jouduttiin luonnollisesti tekemään suurta karsintaa vertailuun mukaan otettavista nettikaupoista. Edellisessä vertailussa mukana olleille (adlibris, BookPlus, booky, suomalainen.com ja akateeminen kirjakauppa) verkkokaupoille valittiin vertailukohteiksi lähinnä suuria kansainvälisiä verkkokauppoja, joiden uskotaan olevan hyvin luotettavia ja tarjoavan alhaiset hinnat. Mukaan valittiin seuraavat sivustot amazon.com, amazon.co.uk, play.com ja Book Depository. Tulevaisuudessa saatetaan julkaista laajempi vertailu, johon otetaan mukaan lisää ulkomaisia verkkokauppoja. Alustavan verkkokirjakauppoihin perehtymisen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että verkon halvin kirjakauppa löytyy edellä mainitusta joukosta.


Toimituskulut

Amazon on siitä mielenkiintoinen sivusto, että se tarjoaa useampia eri versioita sivustostaan eri kielialueille. Näillä sivustoilla on myös toisistaan poikkeavat hinnastot ja toimituskulut. Amazonin sivustoista mielenkiintoisimmat ovat Suomen näkökulmasta amazon.com, joka toimii Yhdysvalloissa sekä amazon.co.uk, joka toimii Iso-Britanniassa.

Yhdysvaltojen amazonista tekee mielenkiintoisen lähinnä siellä käytetty valuuttayksikkö joka on yhdysvaltojen dollari. Dollarin kurssi on tällä hetkellä heikko euroon verrattuna, joten dollareissa ostettaessa hinnat ovat yleensä todella edulliset. Huonona puolena amazon.com:ssa ovat postikulut. Postikulut Eurooppaan tulevissa lähetyksissä muodostuvat seuraavasti. Kokonaispostikulu = kulut per lähetys + kulut per esine. Kirjojen osalta kulu per lähetys on 3,99$ ja kulut per esine ovat myös 3,99$. Eli jos tilaat yhden kirjan amazon.com:sta ovat postikulut 3,99$+3,99$ = 7,98$. Tämän hetkisellä euron kurssilla tämä on noin 5,5 euroa. Yhdysvaltojen amazonin postikuluista voi lukea lisää täältä.

Iso-Britanian amazon.co.uk on kiinnostava lähinnä syystä, että se tarjoaa ilmaisen kuljetuksen suurimmalle osalle tuotteitaan, mikäli tilauksen hinta on yli 25 puntaa. Tämänhetkisillä valuuttakursseilla tämä on noin 28,4 euroa. Pienemmissä tilauksissa Iso-Britanian postikulut muodostuvat Yhdysvaltojen verrokkiaan suuremmiksi. Tämä tuntuu nurinkuriselta, mutta selittyy valuuttakurssien eroilla. Postikulut lasketaan samalla kaavalla kuin Yhdysvaltojen amazonissa, mutta luvut ovat seuraavat. Kulut per lähetys ovat 4,49 GBP ja kulut per esine ovat 0,99 GBP. Eli yhden kirjan postikuluiksi muodostuu 5,48 GBP, joka on tämän hetkisillä valuuttakursseilla noin 6,3 euroa. Iso-Britanian amazonin postikuluista voi lukea enemmän täältä.

Edellä mainitusta johtuen voi tilaus tulla joskus halvemmaksi Yhdysvalloista ja välillä Iso-Britanniasta. Amazonin postikulurakenne suosii selvästi isoja tilauksia, jolloin postikulujen osuus kokonaistilauksesta jää pieneksi tai joissain tapauksissa sitä ei veloiteta ollenkaan.

Vertailuun valitut play.com ja Book Depository eivät peri Suomeen tulevista lähetyksistä ollenkaan postikuluja. Sivustoilla mainitut hinnat ovat lopulliset kuluttajilta perittävät hinnat. Tämä tekee näiden verkkokauppojen osalta hintavertailun tekemisen paljon helpommaksi. Muiden vertailussa mukana olevien sivustojen perimät postikulut kerrotaan artikkelissa: suomenkielisen kirjallisuuden hintavertailu.

Hintavertailu

Joissakin vertailuun osallistuneissa kirjakaupoissa myydään myös käytettyjä kirjoja. Kaikki vertailun hinnat ovat uusien kirjojen hintoja. Hinnat on verrattu identtisistä painoksista ISBN-numeron avulla. Seuraavissa taulukoissa esitetään kirjojen hinnat toimitettuina. Hinnat on laskettu tavalla, jossa kirjat tilataan yksi kappale kerrallaan. Esim. amazon.co.uk:sta isompia eriä tilattaessa taulukossa esitetyt hinnat laskevat huomattavasti. Ensimmäisessä taulukossa listataan vertailuun mukaan valitut kirjat. Toisessa taulukossa esitetään kirjojen hinnat verkkokaupoittain. Halvimmat hinnat on esitetty vihreällä taustalla, oranssilla pohjalla on toiseksi halvin hinta ja punaisella on kallein hinta.


Hintavertailussa mukana olleet kirjat. 25.8.2011


Hintavertailussa mukana olleiden kirjojen hinnat euroissa. 25.8.2011

Hintavertailutaulukosta käy selvästi ilmi, että vertailun halvin verkkokirjakauppa on kiistatta Book Depository. Lähes jokainen kirja oli saatavilla halvimpaan hintaan kyseisestä kirjakaupasta. Toiseksi halvin yhteishinta kirjoille muodostui play.commissa. Seuraaviksi sijoittuivat hyvin pienin hintaeroin amazon.com, adlibris ja amazon.co.uk. Vertailun selvästi kalleimmat verkkokirjakaupat olivat kaikki suomalaisia: BookPlus, booky, suomalainen.com ja akateeminen kirjakauppa, joka oli kallein lähes jokaisen kirjan kohdalla.  Kalleimman verkkokirjakaupan kokonaiskirjakorin hinta oli lähes kaksinkertainen Book Depositoryyn verrattuna. Vertailussa mukana olleista kirjoista hintaero oli yhden kirjan osalta suurimmillaan jopa 131%

Päätelmät

Englanninkielisten kirjojen hintavertailu siis osoittaa että hintojen välillä on todella suuria eroja. Tietyt kirjat saattaa saada yli puolet halvemmalla hintoja vertailemalla. Toisaalta yksittäisten kirjojen hintojen vertailu vaikuttaa aika turhalta, riittää kun valitsee halvan kirjakaupan niin kirjat vaikuttavat olevan kauttaaltaan halpoja.

Toisena huomioina käy ilmi, että suomalaiset verkkokaupat jäävät hintakilpailussa pahasti jalkoihin ulkomaisiin kilpailijoihin verrattuna. Koska hinta on merkittävä tekijä kirjakauppaa valittaessa, on oletettavaa että suomalaiset kirjakaupat eivät tule pärjäämään ulkomaalaisille kilpailijoille. Kotimaisten kirjakauppojen hintatasoa pitäisi saada vedettyä alemmaksi, muuten suomalaisten kuluttajien joukkopako ulkomaisille sivustoille varmasti jatkuu.

Kolmas ehkä hieman yllättävä huomio on, että Book Depository voitti hintavertailun melko selvästi. Tämä sivusto on pysynyt ehkä hieman tuntemattomana ainakin Suomalaisille kuluttajille. Kyseessä on kuitenkin nopeimmin kasvava eurooppalainen kirjakauppa. Tutustu verkkoshoppailu.com:n julkaisemaan artikkeeliin Book Depositorystä.

Share
Kategoria(t): kirjakaupat, Vertailu Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.