Amazon verkkokaupasta tilaaminen

Historia.

Amazon.com verkkokauppa vs Amazon.co.ukAmazon.com on Yhdysvalloista käsin toimiva verkkokauppa. Jeff Bezos perusti yhtiön 1994. Ensimmäisen vuoden yhtiö toimi nimellä Cadabra, pian nimi muutettiin kuitenkin Amazoniksi.

Amazon oli ensimmäisiä verkkokauppayhtiöitä. Sen tietokanta ja palvelin ratkaisut ovat toimineet julkaisun jälkeen esimerkkinä muille verkkokaupoille. Amazonin liikestrategia on ollut hyvin aggressiivinen, se ei tavoitellut voittoa ensimmäiseen viiteen vuoteen, vaan keskittyi kasvuun. Nykyään Amazon väittää olevansa maailman suurin verkossa toimiva vähittäismyyjä, sillä on ympäri maailmaa monia erillisiä verkkokauppasivustoja muun muassa Kanadassa, Saksassa, Englannissa ja Kiinassa. Amazon on myös ostanut kymmeniä verkossa toimivia yrityksin, mukaan lukien IMDb, CD Now ja The Book Depository.

Tuotevalikoima

Amazon aloitti kirjakauppana, mutta nykyään se myy lähes kaikkea pientavaraa. Maailman suurimpana vähittäismyyjänä Amazonilla on todella suuret tuotevalikoimat. Tuotevalikoimaa on kasvatettu muun muassa monilla yritysostoilla. Myydyimpiä tuotteita amazonilla ovat kirjat, elokuvat, musiikki, pelit, elektroniikka ja erilaiset tietotekniikkaan liittyvät tuotteet, kuten ohjelmistot.

Amazon tarjoaa myös kolmansille osapuolille mahdollisuuden myydä tuotteitaan heidän sivustonsa kautta. Tällaisesta myynnistä peritään pieni provisio. Kolmansien osapuolten myyntipalvelu on nimeltään Amazon Marketplace. Myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus hyödyntää tätä palvelua esimerkiksi myymällä käytettyjä tavaroita Amazonin kautta. Amazon Marketplace luonnollisesti laajentavat Amazonin omaa tuotevalikoimaa huomattavasti.

Hinnat.

Verkkoshoppailu.com tekemä englanninkielisen kirjallisuuden hintavertailu osoittaa, että Amazonilla on kirjoissa varsin kilpailukykyiset hinnat. Lopullisia Suomeen toimitettuja hintoja, nostavat kuitenkin postikulut, joista kerrotaan enemmän seuraavassa luvussa. Amazonin muiden tuotekategorioiden hintoja tullaan tutkimaan verkkoshoppailu.com sivustolla jatkossa erilaisten hintavertailujen muodossa. Tulossa ovat ainakin CD, DVD, peli ja elektroniikka hintavertailut.

Kuten johdannossa mainittiin on amazonilla eri maille omat sivustonsa. Näillä sivustoilla on myös toisistaan poikkeavat valikoimat ja hinnat. Amazonilla ei ole Suomelle omaa sivustoaan, joten Suomesta tilattaessa joutuu käytännössä tekemään hintavertailua ainakin amazon.com (Yhdysvallat) ja amazon.co.uk (Iso-Britannia) sivustojen välillä.

Yhdysvaltojen amazonista tekee mielenkiintoisen lähinnä siellä käytetty valuuttayksikkö joka on yhdysvaltojen dollari. Dollarin kurssi on tällä hetkellä heikko euroon verrattuna, joten dollareissa ostettaessa hinnat ovat yleensä todella edulliset. Hintavertailua amazonin eri sivustojen välillä voi tehdä pricenoia sivustolla.

Toimitus

Amazon.com ja amazon.co.uk sivustoilta Suomeen tilattaessa on luonnollisesti eriävät toimituskulut ja toimitusnopeudet.

Hyvänä puolena amazon.com:ssa ovat monesti halvemmat hinnat kuin Iso-Britanniassa, sen sijaan huonona puolena ovat yleensä kalliimmat postikulut. Postikulut Eurooppaan tulevissa lähetyksissä muodostuvat seuraavasti. Kokonaispostikulu = kulut per lähetys + kulut per esine. CD ja DVD-tilauksissa kokonaispostikulut ovat alimmillaan 6,48$ dollaria. Muiden tilausten kuten esimerkiksi kirjojen, vaatteiden ja elektroniikan postikulut ovat jonkin verran kalliimmat. Yhdysvaltojen amazonin postikulut löydät kokonaisuudessaan täältä.

Iso-Britanian amazon.co.uk on kiinnostava lähinnä syystä, että se tarjoaa ilmaisen kuljetuksen suurimmalle osalle tuotteitaan, mikäli tilauksen hinta on yli 25 puntaa. Tämänhetkisillä valuuttakursseilla tämä on noin 28,4 euroa. Muuten postikulut lasketaan samalla kaavalla kuin Yhdysvaltojen amazonissa. CD ja DVD-tilauksissa kokonaispostikulut ovat alimmillaan 1,98 puntaa. Muiden tilausten kuten esimerkiksi kirjojen, vaatteiden ja elektroniikan postikulut ovat jonkin verran kalliimmat. Joidenkin tuotteiden postikulut muodostuvat, jopa kalliimmiksi kuin Yhdysvalloista tilattaessa. Postikuluhinnaston löydät kokonaisuudessaan täältä.

Ehkä tärkein huomio amazonin postikulurakenteesta on, että se suosii selvästi isoja tilauksia, jolloin postikulujen osuus kokonaistilauksesta jää pieneksi tai joissain tapauksissa sitä ei veloiteta ollenkaan. Edellä mainitut hinnat ovat amazonin standarditilaus hintoja. Iso-Britaniasta standardi tilaukset pitäisi saapua Suomeen noin viikossa ja Yhdysvalloista 13-24 arkipäivässä. Tarjolla on myös huomattavasti nopeampia toimitusvaihtoehtoja, nämä toimitukset ovat myös selkeästi kalliimpia.


Nettisivut.

Vaikkakin Amazon on ollut yksi verkkokauppojen pioneereista ja toiminut esikuvana muille verkkokaupoille, ovat sen sivustot mielestäni turhan sekavat. Amazon on kehittänyt sivuilleen monia mahtavia ominaisuuksia, mutta kokonaisuus alkaa olla jo liian raskas ja vaatii totuttelua. Ensi silmäyksellä sivuilta ei tahdo erottaa olennaisinta sisältöä.

Yksi sivujen parhaita ominaisuuksia on tuotteiden käyttäjäarviot, joita on yleensä tuotteesta riippumatta melko runsaasti. Näitä arvioita lukemalla saa tuotteista yleensä paljon hyödyllistä tietoa. Esimerkiksi etsittäessä jonkin tietyn aiheen parhaita ja hyviksi tunnustettuja kirjoja, antavat arviot yleensä paljon luotettavamman kuvan kuin myyntimäärät, sillä myyntimääriin vaikuttavat monet muutkin seikat kuin tavaran laatu. Esimerkiksi mainonta, tuotteen hinta ja alekampanjat ovat myynnin määriin vaikuttavia tekijöitä.

Sivustolta näkee myös tavaroita tarkastellessa, mitä muut kyseisen tavaran ostaneet asiakkaat ovat tilanneet. Vinkkejä hyvistä tuotteista voi etsiä myös erilaisilta top-listoilta, joita on lukuisia.

Maksutavat

Amazon hyväksyy maksutapoina luottokortit, Visa Electronin ja amazonin lahjakortit. Maksutavat ovat siis melko rajalliset. Esimerkiksi PayPal ja tilisiirto eivät käy maksutavoiksi.

Luotettavuus

Amazon itsessään on hyvin luotettava verkkokauppa, kolmansien osapuolten mahdollisuus toimia myyjinä kuitenkin osaltaan horjuttaa tätä luotettavuutta. Myyjien joukko saattaa olla monen kirjavaa. Onneksi sivustolla voi kuitenkin kuka tahansa arvioida myyjiä, joten ainakin runsaasti positiivista palautetta saaneita myyjiä voidaan pitää luotettavina.

Kokemukset.

Verkkoshoppailu.com on tilannut Yhdysvaltojen amazonista pari vuotta sitten kirjoja. Tilauksissa ei ollut ongelmia. Pakkausmateriaalina amazon käyttää paksua pahvia. Tarkkoja toimitusaikoja ei ole enää muistissa.


Yhteenveto

Tuotevalikoima: laaja
Hinnat:
halvat
Toimitus:
kohtalaisen kallis ja hidas.
Nettisivut:
sekavat, paljon sisältöä
Maksutavat:
suppeat
Luotettavuus:
hyvä

Share
Kategoria(t): Yhdysvaltalaiset verkkokaupat Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Amazon verkkokaupasta tilaaminen

 1. Kalevi Riikonen sanoo:

  Tilasin pari vuotta sitten Amazonilta englanninkielisiä kirjoja.
  Eipä ole kuulunut. Rahat meni hukkaan.

 2. Matti Mäkinen sanoo:

  Tilasin takin Amazon.de rahat lähti kyllä tililtä tavaraa ei toimitettu saa nähdä tuleeko rahat takaisin ja milloin.

 3. Tero M. sanoo:

  Toivottavasti, Kalevi, hoksasit reklamoida asiasta Amazonille. Itselle on vuosien varrella käynyt parikin kertaa samoin. Reklamaation jälkeen ovat välittömästi laittaneen uudet kirjat postiin.

  Amazonissa (ainakin UK) ärsyttää kyllä se, että kun tuotetta katsellessa hinnaksi kerrotaan jotain, niin tilausta tehdessä hintaan on tupsahtanut punta-pari ylimääräistä (riippumatta siitä teenkö tilauksen euroina vai puntina, punta tulee yleensä aina edullisemmaksi, koska Amazonin valuuttakonvertteri vetää kotiinpäin pankkien kursseihin verrattuna). Mielestäni olisi reilua myydä tuote juuri sillä hinnalla, joka hinnaksi kerrotaan ilman että checkoutissa tulee yllättäviä muutoksia.

  Samoin postikulujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos tilaat samassa tilauksessa esim. kaksi tuotetta, joista toisessa on ilmoituksen mukaan ilmainen toimitus ja toisessa ei, niin yllättäen päädytkin maksamaan molemmista postikulut. Erikseen tilatessa saattaa siis päästä halvemmalla. Järjetöntäkö? Kyllä.

Kommentointi on suljettu.