Kirjakauppa hintavertailu

Vuoden 2010 sata parasta kirjaa

Halvimmat kirjatKirjojen sanotaan olevan Internetin suosituin kauppatavara [1]. Suurimmat suomi-kirjoja verkossa myyvät kirjakaupat ovat monelle hyvin tuttuja. Tällaisia ovat seuraavat nettikaupat: adlibris, booky, BookPlus, suomalainen.com, akateeminen kirjakauppa ja suurikuu.

Edellä mainittujen kirjakauppojen palveluissa kuten nettisivujen toiminnassa, luotettavuudessa ja toimitusajoissa ei ole merkittäviä eroja. Suomalaisten kustantajien toimittamat kirjat toimitetaan yleensä muutamassa päivässä. Ulkomaisten ja joidenkin harvinaisempien kirjojen toimitus saattaa kylläkin kestää huomattavasti pidempään.

Suurimmat erot kirjakauppojen välillä ovat kirjojen hinoissa ja valikoiman laajuudessa. Nämä tekijät ovatkin monelle kuluttajalle suurimmat ostopäätökseen vaikuttavat asiat. Valikoiman laajuuden vertailua on vaikeaa tehdä, sillä suurin osa kaupoista ei ilmoita suoraan valikoimansa kokoa. Vertailussa mukana olevien liikkeiden kirjavalikoima on kuitenkin hyvin kattava ja yleisemmät nimikkeet löytyvät varmasti jokaisesta liikkeestä. Sen sijaan harvinaisempien ja ulkomaisten teosten osalta valikoimissa on eroja.

Hinta muodostuu monesti merkittävimmäksi tekijäksi kirjakauppaa valittaessa. Kirjoissahan ei ole valmistajakohtaisia eroja, kuten on monien muiden tuotteiden välillä. Kirjoja ostaessa harvemmin tarvitsee murehtia myöskään palautuksista. Edellämainittujen syiden takia tässä vertailussa keskitytäänkin kirjakauppojen hintavertailuun.

Toimituskulut

Adlibris ja Booky eivät peri lähetyksistä erikseen postikuluja. Sen sijaan akateeminen kirjakauppa, suomalainen.com ja suurikuu veloittavat 2,90 euroa per lähetys. BookPlus perii postikuluja 2.95 euroa per lähetys.

Hintavertailu

Nettikauppojen hintatasoa vertailtiin valitsemalla 10 kirjaa edustamaan suomeksi kirjoitettua kirjallisuutta mahdollisimman laajasti. Kirjat valittiin sattumanvaraisesti. Verailun hinnat on verrattu identtisistä painoksista ISBN-numeron avulla. Seuraavissa taulukoissa esitetään kirjojen hinnat toimitettuina (kirjan hinta + postikulu). Hinnat on laskettu tavalla, jossa kirjat tilataan yksi kappale kerrallaan. Ensimmäisessä taulukossa listataan vertailuun mukaan valitut kirjat. Toisessa taulukossa esitetään kirjojen hinnat verkkokaupoittain. Halvimmat hinnat on esitetty vihreällä taustalla ja punaisella taustalla on kallein hinta.

Hintavertailussa mukana olleet kirjat. 15.8.2011

Hintavertailussa mukana olleiden kirjojen hinnat euroissa. 15.8.2011

Hintataulukosta käy ilmi että,  jokaisen vertailussa mukana olleen kirjan saa halvimmalla adlibriksessä. Suurikuu on puolestaan useimman kirjan kohdalla kallein. Toiseksi halvimmalla vertailun kirjakorin saa BookPlussasta. Kolmanneksi halvin yhteishinta kirjoille muodostuu booky-kirjakaupassa. Neljänneksi verailussa sijoittuu suomalainen.com. Toiseksi kallein on akateeminen kirjakauppa. Halvimman ja kalleimman kirjakaupan välillä koko kirjakorin hintaero on lähes 80 euroa. Yhden kirjan osalta suurin hintaero on karpin ateriakirjassa adlibriksen ja akateemisen kirjakaupan välillä 18,30 euroa!

Päätelmät

Kirjakauppojen hintavertailu siis osoittaa että hintojen välillä on yllättävän suuria eroja. Jo pelkästään yhden kirjan osalta säästö voi olla vertailun mukaan lähes 20 euroa. Vertailussa ei ollut mukana yhtään todella kallista kirjaa, joten kalliiden kirjojen osalta hintaerot ovat varmasti vielä tätä suurempia. Kotimaisten kirjojen osalta kiistaton voittaja on adlibris. Vertailuun valittujen kirjojen määrää voidaan arvostella suppeaksi ja yrittää näin mitätöidä vertailulla saavutettuja tuloksia. Mielestämme Internetin kirjakauppojen hintatasosta saa kuitenkin yllättävän hyvän kuvan jo näinkin suppealla kirjamäärällä, sillä teoksesta riippumatta eri kauppojen hintataso näytti asettuvan kaupalle ominaiselle tasolle.

Verkkoshoppailu.com julkaisee myöhemmin vertailun myös  englannin-kielisten kirjojen osalta. Tähän vertailuun otetaan mukaan myös suuria kansainvälisiä verkkokauppoja kuten amazon, eBay, CDON ja play.com. Oletettavaa on, että kyseiset yritykset tarjoavat adlibrikselle tiukemman vastuksen hintojen suhteen kuin kotimaiset kirjakaupat.

Share
Kategoria(t): kirjakaupat, Vertailu Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Kirjakauppa hintavertailu

  1. jaska sanoo:

    Adlibriksen mainos. Kirjatori ja kirjapörssi jne. on kohtuu halpoja. Rosebud joskus

Kommentointi on suljettu.